
Jordvarmepumpe
Udnyt solens varme med en jordvarmepumpe
Med en jordvarmepumpe udnytter du solens varme, der lagres i jorden, til at opvarme dit hus og dit brugsvand, hvilket er en effektiv og billig opvarmningsmetode – særligt hvis du opvarmer med oliefyr eller naturgas.
Et jordvarmeanlæg sikrer dig både energieffektiv, miljøvenlig og driftssikker opvarmning, som også er økonomisk fornuftig. Derudover har jordvarmepumpe en lang levetid og minimalt vedligehold.
En jordvarmepumpe, der også kaldes væske/vand-varmepumpe, optager og udnytter den solenergi, der lagres i jorden, til opvarmning af din bolig og dit brugsvand. En jordvarmepumpe består, foruden en varmepumpe, af en jordvarmeslange, der graves ned i jorden.
Jordvarmeslangen henter energien fra jorden og sender den videre til en fordamper, hvorfra energien udvindes. Herefter transporteres energien videre til kondensatoren og sidenhen til kompressoren, som øger trykket og får temperaturen til at stige yderligere. Til sidst afleveres energien til centralvarmeanlægget, så du kan få varme i din bolig og varmt vand fra hanerne.
Spar op til 50-60% på varmeregningen
Opvarmer du på nuværende tidspunkt din bolig med et oliefyr eller naturgas, kan det ofte betale sig at skifte til jordvarme. Det kan det bl.a., fordi din varmeregning falder, og dit hus stiger i værdi. Vælger du jordvarme, gør du ikke bare din pengepung en stor tjeneste, du hjælper også miljøet på grund af varmepumpens høje energieffektivitet.
I et almindeligt parcelhus kan du opnå besparelser på op til 50-60 procent med jordvarme fremfor et oliefyr eller naturgas. Derudover kan du være med til at begrænse afbrændingen af olie, gas og kul, og dermed skære ned på Co2-udledningen.
Der er selvfølgelig omkostninger ved at etablere en ny energikilde i din bolig, og jordvarmepumpens pris varierer alt efter dit varme- og varmtvandsbehov samt boligens størrelse. Normalt siger man, at et jordvarmeanlæg tjenes hjem på mellem fem og ti år i sparet varmeudgifter.
Opnå reduceret el-afgift
Hvis du ejer et jordvarmevarmepumpe, kan du søge om reduceret el-afgift. Download skema til registering af reduceret elafgift her
- Forbrug op til 4.000 kWh/år – 88,40 øre uden moms
- Forbrug over 4.000 kWh/år – 25,90 øre uden moms. (besparelse: 62,50 øre/kWh)
Læs mere om tilskud og fradrag her
COP & SCOP – kend betegnelserne
COP (coefficient of performance) og SCOP (seasonal coefficient of performance) er vigtige betegnelser at kende, når du vælger en varmepumpe. De betegner nemlig varmepumpens afgivne varme kWh pr. tilført kWh el. Tallet opgives af producenterne, så du som forbruger kan få en klar idé om, hvor energibesparende varmepumpen reelt er i drift. Jo højere tallet er, jo større er varmepumpens effektivitet.
Mens COP angiver forholdet mellem den varme, du får, og den mængde strøm du bruger, angiver SCOP en mere nøjagtig måling på varmepumpens effektivitet ud fra dens ydelse i løbet af året afhængig af sæson. Måleforholdet her er altså angivet på et anlægs gennemsnitlige effektivitet i et helt år med standardklima, hvilket bl.a. betyder, at der laves flere kombinationsmålinger af inde- og udetemperaturer.
Hos Hovmand Energi leverer og monterer vi udelukkede varmepumper, der er registreret på Varmepumpelisten på SparEnergi, hvilket er din sikkerhed for at få en af de bedste varmepumper på det danske marked. Alle varmepumperne er testet på et uafhængigt testlaboratorium og overholder naturligvis alle lovkrav.
Eksisterende bygning?
Når du skal ud at investere i en ny varmepumpe til en eksisterende bygning, er det vigtigt, at dimensioneringen på varmepumpen passer til boligen og det varmebehov, der er i hjemmet. Hvad enten du får anskaffet dig en for stor eller for lille varmepumpe, er besparelsen ikke så stor, som havde den været korrekt dimensioneret. Flere faktorer spiller ind i den sammenhæng, bl.a. hvor stor din bolig er, hvor godt boligen er isoleret, varmebehovet og brugsvandbehovet.
Det er vigtigt at få den rette rådgivning, og at installationen bliver udført af uddannede fagfolk, så du får det optimale ud af din nye jordvarmepumpe.
Hvorfor vælge en jordvarmepumpe?
Vi har allerede opridset nogle af de mange fordele, der er ved jordvarmepumpen, og her er effektivitet, lang levetid og driftssikkerhed blandt de største af dem. Men jordvarmepumpen har også nogle begrænsninger fx. kræver det, at boligen har et dertilhørende haveareal, hvor de mange meter jordslanger kan graves ned.
Kontakt en ekspert, som du kan tage med på råd, inden du investerer. På den måde er du sikker på at få den varmepumpe, som er mest optimal til dit hjem i mange år frem.